Inlägg taggade med ‘krukväxt’

Rätt växt i varje väderstreck!

24 februari, 2014, 07:02

Rätt växt i varje vädersteckFyll fönstret med grön glädje, men se till att välja rätt växt för läget! En zamiakalla kan trivas mörkt, en bit in i rummet till och med, brudorkidén blommar om i norr, ampelliljan frodas i öster och bladbegonian i väster. Soldyrkare som pelargoner och paradisträd tål söderläge fint. Kanske är det dags att se över krukornas placering hemma hos dig? I Allers nr 9 får du alla tips du behöver!

Bild: Björn Hansson

Sötast i vår?

11 februari, 2013, 07:02

blommor vårazalean Aiko

Vårkänsla kan man inte få för mycket av så här års! Får vi bjuda på en bedårande nyhet – den kameliablommande vårazalean Aiko, som Blomsterfrämjandet stolt presenterar. Krukväxten är resultatet av femton års förädlingsarbete och visst är den väl något alldeles extra! Finns i rött, vitt, rosa och är döpt efter det japanska kronprinsparets förstfödda, Aiko. Något att hålla utkik efter i blomsterhandeln!

Bild: Blomsterfrämjandet/Anna Skoog

KUL HELA VECKAN!

7 februari, 2013, 07:02

Nästa veckaFem (av flera) sköna anledningar att köpa Allers nummer 7 den här veckan:

*Våra korsord – Sveriges bästa!

*Krukväxtspecialen – ta chansen att få sköna gröna fingrar

*Djur & natur – den här veckan handlar det om djurparen som håller ihop hela livet

*Sju nya recept på gratänger som förgyller såväl vardag som helg

*Konsumentexperten tipsar: Så handlar du säkert med ditt betalkort

 

Vår bästa tid är nu…

17 januari, 2013, 07:01

Primula

Bild: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Längtar du efter färg och söta blommor? Smit in i närmaste blomsteraffär och köp dig en primula eller två. Den knubbiga och kompakta jordvivan är januaris piggaste blomma alla kategorier! Blanda ett gäng i glada godisfärger och njut så länge det varar. Allra längst håller de om du ställer dem lite svalt och skyddade från direkt solljus, gärna en bit in i rummet. Vattna regelbundet och rikligt men häll bort överskottsvattnet.

 

Bild: Privat

Det är så roligt när det ramlar in brev och bilder från er läsare! Efter vår kaktusartikel i nr 9 av Allers hörde Ingegerd Berg från Luleå av sig. 

30-årig kaktus

”Denna kaktus fick maken 1980 på sin 50-årsdag. Under många år har den stått i vårt fritidshus och fått vatten och näring sporadiskt. Ibland har vi bytt jord. Så flyttade vi till Norrbotten, sonen bodde i stugan och kaktusen hamnade högt upp på en bokhylla, hur det blev med vatten och näring vet jag inte. När vi sålde stugan fick kaktusen följa med till Luleå. Trodde inte att den skulle klara flytten, men det gjorde den. Däremot har den inte blommat. Det brukade komma en krans med små vita blommor runt ”fingrarna” gång om året. Vad heter den här sortens kaktus och hur ska jag bära mig åt för att byta jord och sköta den på bästa sätt?” 

Makalöst fin

 Så här svarar vår blomsterskribent Kerstin Ahlvin på frågan: 

Vilken klenod du har – ett makalöst fint exemplar! Växten är med största sannolikhet en fingervårtkaktus, Mammillara elongata, särskilt med tanke på hur du beskriver blomningen. Men det är svårt att säga säkert, många kaktusar ser närmast identiska ut och gamla exemplar har ett annat utseende än de hade som unga, men är ju betydligt charmigare! 

Skötseltips

Placering: Fingervårtkaktus trivs på ljus plats men kan behöva skuggas vid middagstid varma sommardagar. Kan stå ute över sommaren, se bara till att den står skyddad för regn. De svala nätterna befrämjar blomsättningen. 

Vattning: Vattna i krukans kant när jorden börjat torka till – den får aldrig stå blöt, det kan få förödande konsekvenser. Ge svag dos kaktusnäring i vattnet över sommaren, sedan inte alls. 

Vintertid: En fin vinterplats för kaktusen är ett inglasat, frostfritt uterum. Ljust och ner mot + 5–10° är helt idealiskt. Tänk på, att ju svalare en växt står desto mindre vatten förbrukar den.

Omplantering

Plantera om unga plantor vartannat eller vart tredje år, äldre mer sällan.  Ett exemplar som detta kan vara besvärligt att hantera men gör så här: Välj en dag när jorden är så torr att du egentligen skulle vattna. Då är grenarna mjuka och bryts inte så lätt. Ta på ett par arbetshandskar. Sätt ner hela växten med kruka och allt i en rejäl plastkasse. ”Samla ihop” alla grenar så mycket det går och knyt till. Klipp ett hål i botten, lagom stort för att kunna lirka ut krukan. Plantera om den bara rotklumpen i kaktusjord (gärna blandad med lecakulor) i en större kruka eller låg skål med hål i botten. Du kan enkelt hålla om plastpåsen medan du fyller på jord runt klumpen. Tryck till lite lätt på den nya jorden, inte på klumpen. Klipp bort plasten – färdigt!

Vårfint med miniväxter

26 januari, 2012, 14:01

Bilder: Floradania

Har du upptäckt alla söta minikrukväxter? Det finns mycket att välja på och med lite inspiration kan du göra härliga arrangemang för en liten peng. Sätt dem i småkrukor på rad så fyller du lätt hela fönstret. Det känns ju lite tomt ut nu när julens blommor är borta.

 

Samla några färgstarka favoriter på ett stort fat så får du en riktig vårkaramell! Minigerbera, våreld och murgröna är fina tillsammans.

Vårkänsla med vippjasmin

5 januari, 2012, 08:01

Bild: Floradania

En frodig men samtidigt skir och vacker krukväxt så här års är vippjasmin, Jasminum polyanthum. Som en liten bonus doftar den också, lite sött och kryddigt. Ställ den gärna soligt men lite svaltare. Vattna ofta under blomningen.