Inlägg taggade med ‘dykning’

Fotogenisk fisk

11 september, 2012, 08:09

Jag kan inte låta bli att visa upp en fisk jag fotograferade i går under ett dyk jag gjorde utanför Arild i nordvästra Skåne. Fisken som ser ut som ett havsmonster  är i själva verket en helt ofarlig skäggsimpa, en cool liten fisk som lojt simmar omkring på sandbottnar och letar efter småkryp den kan stoppa i sig. Skäggsimpan har en kropp täckt av ben- och broskplattor och kring munnen har den skäggtömmar som gör att större rovfiskar inte gärna stoppar den i sin mun. Det här verkar skäggsimpan vara väl medveten om vilket gör att den uppträder ganska orädd. En erfaren dykare, som min dykpartner Carlos, kan utnyttja detta och med lätthet fånga in fisken med sin hand. Väl infångad inser simpan att den måste göra sig ännu mer skräckinjagande och spärrar då ut sina bukfenor så den ser större ut, vilket gör att den blir än mer fotogenisk.

Allers strandskator, 18 april

18 april, 2012, 10:04

Det där är väl ingen strandskata, tänker du säkert när du ser den här bilden. Den föreställer i stället en krokodilfisk jag fotograferade här om dagen. Jag har nämligen varit bortrest en vecka till Marsa Shagra i Egypten där jag deltagit i en undervattensfotokurs med mästerfotografen Magnus Lundgren. Det blev massor med dykande, fotograferande och inspirerande kurser på kvällarna, helt enkelt skitkul! Får jag lite tid över ska jag lägga ut några fler bilder från undervattensäventyret.

Väl tillbaka på arbetsplatsen skyndade jag mig bort för att se om strandskatorna på taket var kvar. Jodå. En av de blivande föräldrarna låg tryggt och stilla borta i hörnet och ruvade så fint. Jag ska smita bort och titta till fåglarna under dagen för att se om det blivit några fler ägg. Sist jag kikade låg där bara ett.