Inlägg taggade med ‘dykning’

Sol+stiltje= dykning

31 mars, 2014, 10:03

Vilken helg!

Klarblå himmel och näst intill vindstilla. Som dykare är det nästan kriminellt att inte ge sig ner i vattnet under sådana förutsättningar. Därför lastade jag och tre kompisar vår dykutrustning på Dykklubben Delfinens båt och gav oss ut på Öresund.

dyk1

Blått hav och blå himmel med Ven i bakgrunden.

Det var helt magiskt. Vattnet låg spegelblankt, vilket det gör väldigt sällan nere på västkusten där jag bor. Vi styrde båten bort mot Ven, ni vet ön där Tycho Brahe hade sitt astronomiska forskningscentrum. Det blev ett dyk ner på 16 meter till ett vrak med det mindre passande namnet Livlig. Träskutan fraktade, på den tiden då den befann sig på ytan, tegel och var troligen för tungt lastad eftersom den sjönk. Det var inte mycket kvar av själva båten, däremot var hela lasten kvar av tegelstenar täckte stora delar av botten. Det trevliga med att dyka på vrak är att de brukar dra till sig en hel del djur som kan söka skydd där. Men just denna dagen var det rätt dåligt med liv. Bara några småfiskar syntes plus en massa blåmusslor som satt fast på de uppstickande vrakdelarna. Däremot såg vi en massa äggsamlingar från valthornssnäckor.

dyk2

Äggsamling från valthornssnäckor.

dyk3

Självporträtt på 5 meters djup under säkerhetsstoppet.

Det blev inget jättelångt dyk eftersom vattnet fortfarande håller en rätt blygsam temperatur, 5 grader. Trots torrdräkt och varmt underställ blev det rätt svalt efter ett tag, brrr.

Väl hemma bytte jag om till kortbyxor och och utsatte mina bleka ben för solen för första gången i år, en bild ni ska slippa se!

Fotogenisk fisk

11 september, 2012, 08:09

Jag kan inte låta bli att visa upp en fisk jag fotograferade i går under ett dyk jag gjorde utanför Arild i nordvästra Skåne. Fisken som ser ut som ett havsmonster  är i själva verket en helt ofarlig skäggsimpa, en cool liten fisk som lojt simmar omkring på sandbottnar och letar efter småkryp den kan stoppa i sig. Skäggsimpan har en kropp täckt av ben- och broskplattor och kring munnen har den skäggtömmar som gör att större rovfiskar inte gärna stoppar den i sin mun. Det här verkar skäggsimpan vara väl medveten om vilket gör att den uppträder ganska orädd. En erfaren dykare, som min dykpartner Carlos, kan utnyttja detta och med lätthet fånga in fisken med sin hand. Väl infångad inser simpan att den måste göra sig ännu mer skräckinjagande och spärrar då ut sina bukfenor så den ser större ut, vilket gör att den blir än mer fotogenisk.

Allers strandskator, 18 april

18 april, 2012, 10:04

Det där är väl ingen strandskata, tänker du säkert när du ser den här bilden. Den föreställer i stället en krokodilfisk jag fotograferade här om dagen. Jag har nämligen varit bortrest en vecka till Marsa Shagra i Egypten där jag deltagit i en undervattensfotokurs med mästerfotografen Magnus Lundgren. Det blev massor med dykande, fotograferande och inspirerande kurser på kvällarna, helt enkelt skitkul! Får jag lite tid över ska jag lägga ut några fler bilder från undervattensäventyret.

Väl tillbaka på arbetsplatsen skyndade jag mig bort för att se om strandskatorna på taket var kvar. Jodå. En av de blivande föräldrarna låg tryggt och stilla borta i hörnet och ruvade så fint. Jag ska smita bort och titta till fåglarna under dagen för att se om det blivit några fler ägg. Sist jag kikade låg där bara ett.