Inlägg taggade med ‘Chelsea Flower show 2012’

Vi tar en tur till på den stora engelska trädgårdsfesten i London. Stämning, folkliv, pollen i luften och mycket inspiration.

Aurikelteater brukar man kalla utställningar av vackra vivor mot en bakgrund av svart sammet. Här flockades samlarna i beundran och för att köpa fröer.

Här gjorde jag en tvärnit. Tänk om man hade tid och tålamod att skapa en sådant här vackert bonsaiträd!


Får nog drömma vidare om kvarterets vackraste balkonglåda istället.

Ljuvliga dofter anades så snart man närmade sig montern med Austen-rosor. Den var jag tvungen att besöka mer än en gång för att sticka ner näsan i några av alla underbara blommor.


För den som börjar tröttna på pelargoner finns alternativ. Köttätande växter är också vackra och håller kanske irriterande småflugor borta.

Engelsmännen gillar formklippning i stor och liten skala.

Höns i trädgården och ursnygga kopparkrukor är två bra idéer som jag tog med mig hem.

Drottningjubiléet firades lite i förväg.

Vilt & vackert

10 juni, 2012, 14:06

En gemensam nämnare mellan både små och stora utställningsträgårdar på Chelsea Flower Show var att de vilda blommorna getts stort utrymme, som om ett stycke vildäng fått flytta in i trädgården.

Best in show!

Med stramt formklippta gröna häckar och buskar i vacker kontrast mot mjuka böljor av ängsliknande blommor tog exempelvis The Brewin Dolphin Garden hem en guldmedalj och utmärkelsen Best in show i klassen Show Gardens.

Vackra vallmor och nävor svävar över en bädd av spännande euphorbia.

Vilken vecka!

8 juni, 2012, 15:06

För ett par veckor sedan vandrade jag runt i gassande solsken på Chelsea Flower show i London och beundrade praktexemplar av allt från pioner, rosor och narcisser till aurikler och allehanda klassiska krukväxter. Dessutom formklippta racerbilar, hav av orkidéer, imponerande samlingar av köttätande växter och den ena fantastiska visningsträdgården efter den andra. För så är det på denna världsberömda trädgårdsutställning som går av stapeln under fem dagar i maj varje år – här finns mycket av allt!

Fredagen var höjdpunkten på vår veckolånga läsarresa till England som jag berättat om tidigare, och innan vi kom så långt i vårt fulltecknade program hade vi hunnit besöka flera andra trädgårdar och parker. Det berättar jag mer om senare. Först några minnesvärda blickfång från Chelsea.

Här är en höjdare. Från den här spektakulära utställningsträdgården kunde man åka ruschkana ner.

Vem kan tro att den här stugan bara stått här i två veckor? Hela området byggs upp varje år. Denna trädgård är en av åtta som fokuserat på att skapa charmiga trädgårdsmiljöer på små ytor och med enkla och billigt material. Och intresset var stort!

Prisvinnaren i den här kategorin var ett litet hus med grästak och en charmerande mix av mjuk bullig kuddmossa, runda stenar, porlande vattendrag, japanska lönnar, tall och ståliga iris.

Fortsättning följer.